Terapia prin ascultare Tomatis și deficiența de auz

Fie că este vorba despre hipoacuzie sau surditate, fie că afectează un copil de vârstă foarte mică ori un adult, deteriorarea auzului trebuie să fie tratată cu un mare input de energie, pentru a se evita orice proces de retragere, care poate duce la grave probleme de comunicare.

În anii 1980 s-au realizat mari progrese în ameliorarea sau stabilizarea tulburărilor de auz. Printre ele, folosirea aparatului electronic de ascultare al dr. Alfred Tomatis a produs în unele cazuri rezultate foarte semnificative.

Principiul de bază al acestei tehnici este de a-i permite urechii interioare să funcționeze la întregul său potențial, mulțumită schimbării filtrelor aparatului de ascultare electronic care stimulează mușchii urechii medii, în special mușchiul scăriței.

Acest tip de ”gimnastică” stimulează labirintul prin intermediul atât al sistemului vestibular (utriculă, canale semicirculare, saculă), cât și al sistemului cohlear. Stimularea aparatului vestibular este de o mare importanță, deoarece activează toți mușchii corpului, în special pe cei faciali. În citirea de pe buze, rolul nervilor cranieni al cincilea și al șaptelea, care inervează părți ale urechii și ale sistemului gură-faringe, este foarte important în înțelegerea limbajului.

Mișcarea buzelor trebuie să urmeze modele de articulare specifice ce fac posibilă pronunțarea corectă a vocalelor și consoanelor. Controlul capului, verticalitatea bustului și o corectă lateralitate sunt stimulate de asemenea prin această tehnică, ce include întregul corp ca instrument de comunicare.

Integratorii senzorial-motorii pe care i-a descris dr. Alfred Tomatis ne permit să înțelegem rolul sistemului vestibular-cohlear în integrarea lingvistică.

Stimularea urechii, a urechii medii și celei interne, permite o stimulare a întregului sistem nervos.