Cum să te implici ?
Dacă toţi cei care îşi doresc cu adevărat să ajute la recuperarea copiilor cu nevoi speciale ar reuşi, cu siguranţă viitorul ne-ar surâde mai frumos tuturor!
Modalităţile de implicare în acţiunile pe care le derulăm în beneficiul copiilor cu nevoi speciale sunt diverse şi accesibile, dar ceea ce poate face diferenţa este gradul de implicare şi de informare.
Mulţumim din suflet celor care deja, de ani buni, redirecţionează 2% din impozitul pe venit către Asociaţia „A.B.C.D.” – Asociaţia în Beneficiul Copiilor cu Dizabilităţi. Cu ajutorul lor am reuşit şi vom continua să strângem fondurile necesare şi atât de importante pentru acoperirea terapiilor complexe de recuperare a copiilor cu nevoi speciale. Redirecţionarea a 2% din impozitul pe venit se poate face de către orice angajat, anul, prin completarea Declaraţiei 230 şi depunerea acesteia la ANAF-ul din zona de domiciliu până la data de 25 mai a fiecărui an. Dacă acest formular nu este depus, suma respectivă de bani rămâne la dispoziţia statului. Angajatul nu plăteşte nimic deoarece este vorba despre o sumă care a fost deja virată bugetului, corespunzătoare venitului său încasat în anul precedent. Persoanele fizice autorizate şi cele care obţin venituri din alte surse decât cele de natura salariilor, vor completa datele noastre în Declaraţia unică.
Tocmai de aceea, vă rugăm să redirecţionaţi 2%! Fiecare contribuţie este importantă şi pentru noi contează enorm. Numai astfel puteţi deveni parte din comunitate, veţi contribui la continuarea activităţilor noastre şi astfel vă veţi aduce aportul la susţinerea viitorului copiilor cu nevoi speciale.
OUG nr. 25/2018 prevede majorarea cotei ce poate fi distribuită din impozitul pe venit datorat, de la 2% la 3,5% pentru susținerea entităților nonprofit și a unităților de cult care sunt furnizori de servicii sociale acreditați cu cel puțin un serviciu social licențiat, în condițiile legii, aşa cum este şi cazul Asociaţiei „A.B.C.D.”. Totodată, posibilitatea de a direcționa 2% sau 3,5% din impozitul datorat revine și persoanelor fizice cu venituri din activități independente, pe baza declarației unice (formular 212), depusă până la data de 15 martie inclusiv a anului următor celui de realizare a veniturilor.
OUG nr. 25/2018 introduce și posibilitatea microîntreprinderilor de a deduce, din impozitul pe veniturile obținute, sponsorizările pe care le acordă ONG-urilor. Astfel, firmele pot să deducă până la 20% din impozitul trimestrial pe venituri, începând cu al doilea trimestru din 2018, în contextul în care prevederile actului normativ se aplică începând cu 1 aprilie 2018. În Codul fiscal se face însă precizarea că microîntreprinderile pot face sponsorizări deductibile doar către entitățile nonprofit și unitățile de cult, care sunt furnizori de servicii sociale acreditați cu cel puțin un serviciu social licențiat. Ministerul Muncii publică și actualizează periodic listele cu furnizorii de servicii sociale acreditați și cu serviciile sociale licențiate în conformitate cu legea.
În cazul în care microîntreprinderile nu scad sponsorizările din impozitul aferent trimestrului în care au acordat banii, sumele în cauză pot fi reportate în următoarele 28 de trimestre. Totodată, microfirmele sunt obligate să depună anual o declarație referitoare la sponsorizările acordate (Declaraţia 107). Declarația informativă se depune pentru anul în care s-au acordat sponsorizările, dar și pentru anul în care se fac deduceri din impozit pentru sumele reportate.
De asemenea, orice companie înregistrată ca plătitor de impozit pe profit poate direcţiona 20% din impozitul pe profit către un ONG care susţine o cauză socială.
Potrivit Codului Fiscal, "(...) contribuabilii care efectuează sponsorizări şi/sau acte de mecenat, potrivit prevederilor Legii nr. 32/1994 privind sponsorizarea, cu modificările ulterioare, (...) scad din impozitul pe profit datorat sumele aferente în limita minimă precizată mai jos:
- 5‰ (la mie) din cifra de afaceri;
- 20% (la sută) din impozitul pe profit datorat."
Modalitatea de direcţionare este foarte simplă: compania îşi calculează suma aferentă celor 20% din impozitul pe profit/pe venit, apoi încheie un contract de sponsorizare cu Asociaţia „A.B.C.D.”, cheltuielile fiind deductibile.